Interim-directeur Saskia aan het woord

Wat kan het toch bijzonder lopen! Interim-opdrachten krijgen vaak een verrassende wending. In deze blog deelt interimmer Saskia een prachtig voorbeeld. 

Interim-directeur in coronatijd

Ik werd gevraagd als teamcoach op een zeer zwakke school. Met nog zes weken voor het inspectiebezoek, strubbelingen in het team en een zeer zwakke beoordeling, begrijpt iedereen dat de druk enorm was. Dat er twee lockdowns tijdens het verbetertraject ingepland werden, hielp ook niet erg. Toen de school weer open ging, moesten collega’s met regelmaat testen en in quarantaine. Er waren geen invallers, dus de leerlingen zaten (weer) thuis in die dagen. Herkenbaar?

Van zeer zwak naar een voldoende

Drie weken vóór het inspectiebezoek viel de directie volledig uit en kort daarna ook nog een leerkracht. Ik was ineens teamcoach af en werd gevraagd om de draad op te pakken als interim-directeur. Natuurlijk zei ik ‘ja’, want ik heb een missie en een groot moreel besef. In die drie weken heb ik weer gezien hoeveel werk mensen kunnen verzetten als ze samen zijn. Ineens was het volstrekt duidelijk waar we naartoe werkten. Die voldoende moest en zou er komen. Niks geen lange trajecten met stippen op de horizon zetten, maar met zijn allen het besluit nemen om er volledig voor te gaan.

“Dat is toch waar ik het voor doe: iets achterlaten waar de leerlingen, collega’s en ouders iets aan hebben. Mooi vak hoor, interimmen!”

Ik ben zeer onder de indruk van het kreukherstellend vermogen van dit team. Wat een energie kwam daar ineens vrij uit de crisis. Het was jongleren met net iets teveel ballen in de lucht. Dat deed dit team al een tijdje, en het werd beloond door de inspectie met een voldoende. Dat lees je goed: van zeer zwak in één keer door naar een voldoende! Alle literatuur over samenwerken, kwaliteit leveren en professioneel werken werd hier levend. Ik heb ervan genoten.

→ Meer lezen over Saskia? Lees hier haar introductie